След рязкото повишение през януари износът на безоловен бензин от страната се

...
След рязкото повишение през януари износът на безоловен бензин от страната се
Коментари Харесай

Горещи данни за цените на бензина у нас

След рязкото покачване през януари износът на безоловен бензин от страната се връща до естествените си равнища през февруари, е видно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

На 5 февруари влезе в действие ограничаване за вноса на съветски петролни артикули в Европейския съюз (ЕС), а в предходния месец имаше взрив на покупки в Европа в опит за струпване на запаси.

България има дерогация и може да употребява съветски нефт до края на 2024 година. Произведените горива обаче могат да бъдат осъществени единствено на българския пазар - действително едно от основанията за изключението, обещано от Европейска комисия, беше дефицита на дизел в района. Страната ни има право да изнася горива само за Украйна.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че през февруари в страната са създадени 227 хиляди тона дизелово гориво и 116 хиляди тона безоловен бензин. На месечна база има понижение от по към 30% и за двата типа гориво. На годишна обаче производството на дизелово гориво остава без смяна, а на бензин понижава с към 6 на 100.

По отношение на доставките 199 хиляди тона дизелово гориво са осъществени на вътрешния пазар, което е с съвсем 13% повече по отношение на февруари 2022 година. При безоловния бензин доставките са още веднъж 39 хиляди тона, което е естественото за пазара. През януари бяха доставени едвам 10 хиляди тона, или понижение от над 77% по отношение на декември, което беше обяснено с подсилен експорт през месеца.

Като цяло производството на енергийни артикули понижава през февруари, е видно още от статистиката. През втория месец на годината в страната са създадени 4,11 тераватчаса електрическа енергия, което е понижение от 8,5% на годишна база. Основната част от тази електрическа енергия е доставена на българския пазар - 3,18 тераватчаса, или растеж от 4,9 на 100.

Една от аргументите за понижаване на производството е нормализиране на цената на природния газ на европейските пазари, което още веднъж направи стопански оправдано производството на електрическа енергия от газовите централи. Така износът, който донесе рекордни облаги на производителите на електрическа енергия през предходната година, стартира да се свива.

Свитото произвеждане на електрическа енергия води и до понижаване на добива на твърди горива - с 15,6% на годишна база до 2,78 млн. тона. 2,59 млн. тона от тях са доставени на българския пазар, което е понижение от над 22%.

Съществен спад регистрират и доставките на природен газ - с съвсем 19% до 258 млн. куб. метра. Топлата зима в България, както и високата цена на суровината, свиха потреблението на газ през последните месеци. По данни на Евростат от лятото на 2022 година до края на март 2023 година потреблението на природен газ в България е намаляло с към 20 на 100.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР